Burnout

 

What makes the desert beautiful is that it somewhere hides a well – Antoine de Saint-Exupery

Burnout

De stressreactie, waarbij verschillende stresshormonen vrijkomen, is een normale reactie van het lichaam. Het helpt je actief te zijn en goed te functioneren in een voortdurend veranderende omgeving. Problemen ontstaan wanneer de stressreactie langdurig aanhoudt en de normale werking van je lichaam gaat verstoren.

De verstoring van de normale werking van het lichaam kan leiden tot een veelheid aan klachten die per persoon verschillen. Klachten als gespannen spieren, hoofdpijn, spijsverterings-problemen, vermoeidheid, hartkloppingen, slaapstoornissen, emotionele onevenwichtigheid, snel geïrriteerd zijn, piekeren, een opgejaagd en rusteloos gevoel, slechte concentratie, vergeetachtigheid, verlies aan plezier in het leven en depressiviteit kunnen het gevolg zijn van een ontregeling van de stresshormoonhuishouding.

Bij burnout raken je reserves en veerkracht uitgeput en verlies je je vitaliteit (levenskracht). Burnout is geen ziekte, maar een combinatie van gezondheidsklachten die het gevolg zijn van een ernstige ontregeling van het stress-systeem door langdurige overbelasting. Het proces kenmerkt zich door het verloren gaan van de energie en mentaliteit die nodig zijn voor het effectief functioneren in het werk en in het dagelijks leven.

Competenza is gespecialiseerd in het voorkomen of herstellen van burnout. Je werkt onder deskundige begeleiding aan een persoonlijke aanpak voor een prettiger leven waarin je meer rust en voldoening ervaart. Zo voorkom je burnout of werk je aan herstel waarbij je herhaling geen kans geeft. << terug

IMoester