Ervaringen Coaching

Mijn stress heb ik aan kunnen pakken door het corrigeren / omzetten van mijn ondermijnende patronen. Dit gebeurde doordat deze tijdens de gesprekken werden bevraagd, maar soms ook gewoon uitgeschakeld. Ik ging zien hoe makkelijk ik het mezelf moeilijk maakte.

Nu weet ik dat het belangrijk is om mezelf te vergeven dat ik negatieve gedachten heb en dat ik onderzoek waar ze vandaan komen en hoe ik het kan ombuigen naar wat mij helpt. Dat doe ik bij moeheid, slecht nieuws, etc… De methodiek vind ik eenvoudig en ik voelde echte betrokkenheid in de gesprekken. Dat praat makkelijker. Er is geen oordeel, maar door nieuwsgierig te vragen kwamen we bij de kern uit, waar we dan iets aan konden doen.

Het was voor mij meer dan het aanleren van een methode om burnout te voorkomen. Het was een uitnodiging om naar binnen te kijken en te zien wat daar gaande was en dat te verbeteren.

Het was verhelderend, ik snap nu wat stress met je doet en welke functie het heeft en weet dat ik ook kan ontspannen.

ICT Specialist (47)

Wat ik heb geleerd. Leven vanuit liefde en vertrouwen in plaats van (faal)angst. Ik leef in het nu; kijk wat nu haalbaar is in plaats van piekeren. En luisteren naar mijn gevoel, het is er met een reden.

De begeleiding was concreet, onderbouwend, gericht op ‘wie ben je en wat is je kracht?’.

Kunstenaar (26)

Dit is het moment om te zeggen dat ik erg bof dat ik Competenza heb kunnen inschakelen om mij te helpen. De coaching is de juiste mix tussen professionaliteit, doeltreffendheid en zachtheid.

Ik heb vier jaar therapie gehad. Ik hoef je niet uit te leggen hoe ik steeds mijn best heb gedaan om ‘beter’ te zijn, ‘anders’ te zijn. Ik voelde me steeds beroerder en keurde mezelf af. Ik ben met de therapie gestopt. Door hoe jij mij begeleidt voel ik me steeds gelukkiger. Het is een kwestie van klemtoon; waar leg je de nadruk op.

Ik heb instrumenten gekregen die bruikbaar, praktisch, nuttig en doeltreffend zijn. Daarmee heb ik het piekeren en ongeremd stijgen van mijn aderenalinespiegel leren beïnvloeden. Ik heb geleerd om mezelf te ondersteunen in plaats van onderuit te halen. Ik zorg nu beter voor mezelf, maak keuzes die beter voelen, ben minder veeleisend, laat makkelijker los en kan afstand nemen van zaken.

Ik besef nu dat ik een aantrekkelijke krachtige persoonlijkheid heb. Dat besef was ik volkomen kwijt!

Communicatiemedewerker (42)

Ik verwijs regelmatig mensen die kampen met gevoelens van stress en overbelasting naar Oda. Eigenlijk zijn dat altijd mensen die de lat voor zichzelf hoog leggen, in hoge mate betrokken zijn bij hun – vaak dienstverlenende – werk en in combinatie daarmee niet goed hun grenzen weten te bepalen, laat staan aan te geven. Een geheid recept voor een burn-out.

Oda weet met haar aanpak – een mix van professionele deskundigheid en persoonlijke aandacht – bij de kern te komen. Met haar benadering, met oefeningen en huiswerk lukte het bij degenen die ik heb verwezen, “het kwartje te laten vallen”. Dan lukt het mensen ook om tot ander gedrag en soms ook tot andere (loopbaan)keuzes te komen. Ze moeten dat zelf doen maar hebben soms dat professionele steuntje in de rug nodig om tot de ontdekking te komen dat ze dat ook in zich hebben.

Daarnaast ben ik erg tevreden over de toegankelijkheid, creativiteit, flexibiliteit en het netwerk van Oda.

HR Adviseur (opdrachtgever)

Dank voor de begeleiding bij mijn burnout en persoonlijke situatie. De nuchtere, praktische aanpak met veel inhoudelijke kennis. De combinatie van hoofd en lichaam.

En een niet aflatend vertrouwen en rustgevend idee dat het beter wordt, hoe lang het ook nodig heeft. Dat werkt!

Milieu Inspecteur (41)

Bedankt voor de warmte en betrokkenheid in de afgelopen maanden. Ik ga de gesprekken missen!

Het was een leuk, intensief en soms ook pittig traject. Ik heb geleerd hoe ik bij mijn energie kan komen en hoe ik beter met mijn energie kan omgaan.

De gesprekken hebben mij ook meer ideeën en richting gegeven over wat ik kan gaan doen in de toekomst.

Radiodiagnostisch Laborant (42)

De coaching is al weer een tijd geleden. Ik wil je al een tijdje laten weten dat ik zo blij ben met de situatie die na het volgen van het traject is ontstaan. Ik zit enorm lekker in mijn vel. Ik heb ontzettend leuk en inspirerend werk en de werk/privé-balans is uitstekend. Hoofdzaak is dat ik me erg goed voel en dat ook regelmatig van vrienden en familie krijg teruggekoppeld.

Ik ben dan ook nog steeds bij met de begeleiding die ik naar aanleiding van mijn stressklachten bij jou heb doorlopen. Dat wilde ik je nog even laten weten.

Jurist (32)

Door de coaching let ik goed op mijn energieniveau en zorg ik er voor dat ik niet meer in problemen kom. Ik richt mijn energie sterk op de dingen die ik wil bereiken en weet nu dat ik in staat ben om veel te bereiken als ik dit op een gezonde manier doe.

De persoonlijke aanpak is erg prettig. Ik had het gevoel van maatwerk, dat we deden wat bij mij als persoon paste en wat voor mij nodig was. Ik ben blij met Competenza. Het was een zeer leerzame en prettige ervaring!

Administratief Medewerker (41)

De directe, praktische aanpak met theoretische onderbouwing gaf me richting hoe ik veranderingen kon inzetten. Ondanks de afstand heb ik korte lijnen ervaren; mailen was prettig en als ik je nodig had was je er!

En de positieve feedback was prettig. Ik hoorde dat ik trots op mezelf mocht zijn en dat doet goed. Door de open en warme benadering voelde ik me altijd op mijn gemak. Ook persoonlijke dingen kon ik aansnijden en dat deed jij ook. Heel fijn.

Ik kan nu relativeren, mijn energieniveau goed in de gaten houden en delegeren. Mijn werk is weer leuk.

Complimenten voor de aanpak, onderbouwing en je persoonlijke stijl!

Directeur (49)

Ik heb geleerd om te luisteren naar mijn lichaam. Ik kan ontspannen. En heb me getraind in de RET-methode. Ik sta op een gezondere manier in het leven en werk. Ik ben weer aan de slag en de woede-aanvallen thuis zijn voorbij.

Door te werken met een gesprekspartner die ook een burnout heeft meegemaakt voelde ik me begrepen en kreeg ik waardevolle tips.

Senior Business Consultant (37)

Ik wil je laten weten dat ik me goed voel en mijn nieuwe werk steeds meer begint te ‘landen’. Wat ben ik blij dat ik nu doe wat ik eigenlijk wilde, maar nooit aandurfde. Ik heb een gesprek met mijn coördinator gehad, een fijne leidinggevende. Ze zijn erg tevreden. Zelf voel ik ook dat ben waar ik moet zijn.

Je bent nog zo vaak in mijn hoofd, jouw woorden en adviezen. Veel kan ik nog steeds gebruiken!

Schuldhulpverlener (43)

Ik heb geleerd te luisteren naar de signalen van mijn lichaam en ze te begrijpen. Het is mij duidelijk geworden dat ik de dingen niet moet laten gebeuren maar hoe ik zelf aan het stuur kan blijven.

Ook heb ik geleerd situaties te accepteren zoals ze zijn, in plaats van mijn energie te besteden aan hoe iets zou moeten zijn.

Het prettige aan de begeleiding is dat er ruimte is voor contact tussen de gesprekken als dat nodig is en dat de begeleiding gevoel van vertrouwen geeft / teruggeeft.

Medewerker Teamsupport (36)

Mijn burnout was het gevolg van een diepgeworteld gevoel van onveiligheid en ongezonde strategieën om daar mee om te gaan. In de coaching heb ik veel steun ervaren en veel geleerd. Tijdens het traject was er ook op het juiste moment een goede doorverwijzing voor parallelle hulp. Kort en krachtig, waarna ik de rest van het traject goed kon doorlopen.

Nu werk en leef ik vanuit mezelf. Mijn authenticiteit is het nu het uitgangspunt. Ik verzorg en koester mezelf, zowel in fysiek als in mentaal opzicht, waaruit zelfwaardering volgt.

Dank voor het vertrouwen in me en dat je ook nu nog steeds steunend bent.

Regiomanager (53)

Ik heb geleerd om stress en spanning in mijn lichaam en gemoedstoestand te herkennen. En hierop te anticiperen door prioriteiten bij te stellen, planning aan te passen en bewust ontspanning in te plannen. En ook aan ontspanning te denken op het moment dat het goed gaat :-) Ik ben in mijn werk tot nieuwe keuzes gekomen die beter bij me passen en heb vertrouwen in wat gaat komen.

De begeleiding is onafhankelijk, dat vind ik fijn. Bij een psycholoog en maatschappelijk werker kreeg ik sterk het gevoel een protocol te doorlopen. En ik voelde me niet begrepen door het soort vragen. Bij Competenza is de begeleiding op maat, er wordt geen standaard programma ‘afgewerkt’.

En een half woord was vaak genoeg, ik voelde me begrepen. Dat gaf vertrouwen en moed.

Wat ik verder prettig vond:
* Afwisseling van methoden, bijvoorbeeld theorie maar ook oefeningen.
* En de professionaliteit van afspraken en werkwijze.
* Tot slot de sfeer van openheid, ontspanning en vertrouwen.

HRM Consultant (30)

Ik heb het het coachingstraject als bijzonder prettig ervaren. Op een goede en zinvolle manier heb ik aan mijn loopbaan- en persoonlijke vragen kunnen werken. Oda heb ik leren kennen als een aardige, vrolijke, enthousiaste en kundige persoonlijkheid die in staat was om mij een kritische blik in de spiegel voor te houden.

Veranderingen in werk en privé zijn in gang gezet en krijgen steeds meer vorm.

De begeleiding van Oda heeft veel indruk op mij gemaakt en ik zal deze zeker aanbevelen bij ieder waar inzoomen op competenties, oriëntatie op de loopbaan en persoonlijke ontwikkeling aan de orde zijn.

ICT Specialist (33)

Ik denk dat ik zonder de begeleiding na mijn burnout terug voor mijn oude klas was, me voortslepend. Nu ben ik vrij om andere keuzes te maken. Dank voor je prettige, positieve persoonlijkheid, je RET-antwoorden en energiegevende gesprekken.

Je hebt me op de goede weg gebracht, hoe onwennig die soms ook nog is. Ik ga met vertrouwen verder!

Docent (42)

Dank voor de fijne begeleiding. Al het inzicht dat ik in die uurtjes heb gekregen, kan ik voor de rest van mijn leven gebruiken!

In de coaching spreekt het begrip en inzicht me aan. Ik heb me erg begrepen gevoeld waardoor ik me volledig heb kunnen openstellen. Ik geleerd om diverse dingen in te zetten om mijn energie te richten op waar ik invloed op heb. Daardoor gaat er minder energie verloren.

Ik heb geleerd hoe ik rust moet inbouwen om alle prikkels, emoties en andere zaken aan te kunnen. Voldoende rust is meer veerkracht! Nu besef ik ook dat er ‘zijn’ belangrijk is. Daarin kan ik voldoende betekenen voor mensen om me heen en voor mezelf.

Verpleegkundige (28)

Mijn manier van denken en handelen is veranderd. Die is nu constructiever. En ik kan nu signaleren wanneer ik meer energie geef dan krijg en weet hoe ik dan kan ingrijpen. Thuis zorg ik nu voor mijn eigen rust in plaats van te denken dat ik die ruimte van de ander moet krijgen.

De sessies waren praktisch, met aandacht voor de link tussen werk en privé. Het gesprek met mijn partner erbij heeft gezorgd voor wederzijds begrip en betere resultaten in de thuissituatie.

Senior Project Manager (38)

Mijn resultaten:

– Constructief in plaats van destructief gedrag.
– Niet alleen denken en doen, maar ook voelen en zijn.

De begeleiding is vanuit het hart en oprechte betrokkenheid. De langere sessies gaven mij voldoende tijd om vooruit te komen. De begeleiding is vraag-gestuurd en sloot daardoor aan bij wat ik wilde ontwikkelen. Het is ‘empowering’: je problemen worden niet opgelost, je leert hoe je dit zelf kunt doen.

Bedankt, het heeft mij enorm geholpen. Ik heb een nieuwe manier van in het leven staan meegekregen waar ik de rest van mijn leven van ga genieten.

Directiesecretaris (32)

Ik heb geleerd om mijn stress-signalen te herkennen en hoe ik verstandig kan blijven omgaan met mijn energie. Hoe ik energie kan opbouwen en kan voorkomen dat ik roofbouw pleeg. Kortom: wijs energiemanagement! Daarbij hoort ook beter luisteren naar mijn gevoel en lichaam. En daar op leren varen in plaats van enkel op rationele argumenten, redeneren.

Eye-openers, die me hebben geholpen om weer gezond en prettig in mijn werk te staan!

De begeleiding is echt op de situatie toegesneden. Met veel kennis van verschillende methodieken en theorie, ingezet per moment bij wat nodig is. Wat ik ook erg waardevol heb gevonden, en vooraf niet had bedacht, is de aandacht ook voor herstel van je lichaam en niet alleen van je geest. Hoewel zo logisch en onmisbaar, nu ik er eenmaal mee vertrouwd ben. De gesprekken waren prettig en ontspannen van sfeer: het gevoel dat er echt tijd voor mij was. En ook altijd weer ruimte om te lachen. Dat was fijn, zeker als de coaching confronteerde.

Psycholoog (41)

Ik geef de begeleiding een dikke 10. Het fijnst is dat de sessies niet aanvoelen als behandeling, maar als fijne gesprekken. Het is altijd aangenaam om er te zijn. En belangrijker nog: ik steek er iets van op, je kaart iets aan wat echt belangrijk is voor herstel en waar ik mee aan de slag kan. Elke keer ben ik weer benieuwd wat we ontdekken waar ik zelf nog niet aan had gedacht.

De duur van de gesprekken is aangenaam omdat je echt de tijd hebt om diep op een of meer issues in te gaan. Je biedt veel invalshoeken aan en laat de keuze open welke richting goed voelt om in te slaan. Ik ben hersteld, heb de nieuwe baan waar ik van droomde en bovenal ben ik als mens gegroeid en gelukkig!

GeoInformatie Specialist (31)

Wat mij het meest aansprak was de balans in persoonlijke, informele en sympathieke aandacht, het luisteren zonder oordeel en tegelijkertijd is een professionele afstand, waardoor je de juiste vragen stelt op het juiste moment en de juiste opdrachten voorstelt. Het was fijn om te mogen en kunnen praten.

Ik vond het knap dat de inhoud van het gesprek en de opdrachten heel goed aansloot bij waar ik zat in mijn onderzoek naar de volgende stap in werk. Daaraan merkte ik dat de opbouw heel bewust gekozen was.

Ik ben heel tevreden, dank je wel! Je voelde aan wat ik nodig had en hebt mij in het proces goed begeleid. Ik heb er zelf ook voor gewerkt, maar zonder de juiste vragen, jouw reactie op mij en het doorspreken van de opdrachten had ik niet zo’n prettig en helder traject achter de rug.

Manager, docent, trainer (44)

Ik merk dat ik geleerd heb om me in het werk vooral te richten op mijn eigen taken en me niet te veel te laten leiden door alles wat er om me heen gebeurt.

SAP Consultant (37)

Ik heb geleerd om effectieve rustmomenten te creëren in een ‘veel-te-doen-dag’. Ook het loskomen van de goedkeuring van anderen was voor mij een belangrijke stap naar een gezonder leven.

De coaching is concreet, direct, met humor, gelijkwaardig en van hoog niveau. Je bent in staat om mee te schakelen en me ergens ‘uit te kunnen halen’ en naar een hoger niveau te brengen. Ik zou niet weten hoe ik beter begeleid zou kunnen worden.

Account manager (42)

Door de coaching sta ik losser in het leven, minder streng voor mezelf. Ik leg minder verwachtingen op aan mezelf, en daardoor ook automatisch aan anderen. Ik ben energieker en toon mijn enthousiasme. Mijn gevoel uit ik meer. Ik maak ruimte voor mijn behoeftes in plaats van steeds andere dingen voorrang te geven.

Er was ruimte om alles te bespreken, in een prettige sfeer werd er gespiegeld en werden mijn overtuigingen ter discussie gesteld. Ik heb echt geleerd om meer te voelen en daadwerkelijk te ‘aarden’. Dat doe ik nog dagelijks en zorgt direct voor ontspanning in mijn lijf.

De begeleiding heb ik als heel prettig ervaren. Niet alleen de gesprekken zelf, maar ook de flexibiliteit in afspreken.
Mijn proces stond echt centraal!

Psycholoog (36)

Twee jaar geleden heb je mij gecoacht toen ik last had van stress tijdens mijn studie. Ik wil je graag laten weten dat ik dat ik veel aan je begeleiding gehad heb en dat het nu heel erg goed met me gaat.

Ik ben dit jaar opnieuw begonnen aan mijn studie in Amsterdam. Mede dankzij jouw adviezen heb ik het jaar zonder teveel stress kunnen afmaken en ga ik volgend studiejaar zelfs een excellentieprogramma volgen. Heel erg bedankt hier voor!

Student (21)

Belangrijkste resultaten:

– Meer regelmaat in dagelijkse werkzaamheden en tijd nemen om tot rust te komen en die rust ook daadwerkelijk nemen.
– De juiste voeding is belangrijker dan ik dacht om geestelijk en lichamelijk te kunnen blijven presteren. Tijdelijk gebrek aan energie dus niet denken aan te vullen met Red-Bull.
– Laat het werk niet meer mijn leven beheersen; ik ben een persoon en geen machine.

Wat ik waardeer is de duidelijke analyse van oorzaak van de problemen en uitstekende uitleg over het te volgen traject om zo snel mogelijk te herstellen. Uitgebreide werkmap met diverse opdrachten en herstelbevorderende informatie. Zeer prettige en gemoedelijke sfeer tijdens de gesprekken. Ik heb lang nagedacht over de vraag of er iets anders of beter had gekund, maar ik kan niets bedenken dat ik liever anders had gezien.

Zelfstandig geluidstechnicus (45)

Ik heb me in tijden, ik denk jaren, niet zo goed gevoeld. Ik kon niet bedenken dat het mogelijk is om op deze manier te werken. Ik ben een stuk enthousiaster, creatiever en zie veel minder snel beren op de weg. Ik kan veel gemakkelijker op dingen reageren en met een meer open geest dan voorheen. Ergens wachtte ik nog op een soort paniekaanval van mijn ‘oude ik’, maar die blijft uit. Het is namelijk niet zo nodig? Want ik merk nu dat krampachtigheid zelden tot nooit werkelijk iets oplevert.

Ik zie in vergelijking met een paar maanden terug heel duidelijk verschil in wat ‘goed voor jezelf zorgen’ betekent. En hoe cruciaal dat is om als een leuk, prettig en effectief mens te functioneren. Ik ervaar het in levende lijve! Heus nog met een boel te leren, maar dat is ook leuk! ‘Nee zeggen’ is bijvoorbeeld zo’n ding. Dat deed ik eigenlijk bijna nooit. Nu zie ik dat het ook een teken van respect naar mezelf en naar de ander is als ik dat af en toe wél doe. Dus oefen ik dat. Met kloppend hart, maar tot nu toe voelt het eigenlijk altijd goed. Ik heb het gevoel dat ik een stuk volwassener ben geworden de afgelopen tijd.

En het ademhalen…ik weet niet waar te beginnen. Heb ik dan 8 jaar lang geen ademgehaald?! Ik stond vanmiddag bij de koelkast op werk, op zoek naar mijn lunch, toen ik me tegen mezelf zei: hee, haal eens adem. En met een soort druk op de knop ‘daalde’ ik rustig af naar mezelf. Heel fijn. En slapen gaat ook erg goed. Deze dingen dragen er allemaal aan bij dat ik me simpelweg steviger voel.

Program Manager (30)

Ik ben tevreden met hoe ik nu deal met de scheiding, verhuizing en mijn nieuwe baan. Enorm veel bij je opgestoken. Nog steeds heel blij mee!!!! Ben zo veel meer in contact met mijn gevoel dan voorheen dat het me af en toe nog wel ‘overspoelt’, maar ik geniet er ook erg van. Veel fijner nu!

Beleidsmedewerker (44)