Jongeren, stress, burnout

Share Button

Ik was mijn tijd misschien vooruit. Burnout op mijn 26ste, 16 jaar geleden. In die tijd was burnout iets dat vooral voorkwam bij vijftigers in de zorg en het onderwijs. De tijden zijn veranderd. Steeds vaker kampen jonge werknemers met stress en burnout.

Afgelopen jaar had 33% van het langdurig verzuim te maken met stress, vooral onder 25-34 jarigen. Daarmee verschuift de piek van psychisch verzuim naar een jongere leeftijdscategorie. In het eerste decennium van deze eeuw scoorden 35-44 jarigen het hoogst op psychisch verzuim. In 2014 verschuift dit. Bij 25-34 jarigen werd bijna 50% van de ziekmeldingen veroorzaakt door stress. Onder werknemers van jonger dan 25 jaar, die nog maar net op de arbeidsmarkt komen kijken, is stress zelfs de belangrijkste oorzaak van verzuim.
Bron: ArboNed

De vraag naar begeleiding bij stress en burnout kwam de laatste jaren dan ook steeds vaker van deze jonge werkers. En de trend zet door.

Voor driekwart van de jongeren dreigt er een burnout, blijkt uit onderzoek van de jongerenkrant 7Days. In mijn praktijk ziet dat er als volgt uit.

De eerstejaars studente die niet meer slaapt van de stress. De ambitieuze, getalenteerde student die de afgelopen drie jaar zes dagen per week werkte aan studie en prachtige bijbanen maar nu door stressklachten er niet meer weet hoe het einde van de studie te halen. De studente met ongezond leefritme, waardoor ze niets meer voor elkaar krijgt en alleen nog maar héél erg moe is.

De jongeren van Massa Media doken in het onderwerp en maakten het volgende filmpje.

Pauw en Witteman maakten een item over tieners met burnout. Veel jongeren met stressklachten zullen zich herkennen in hun verhalen.

Jongeren, stress, burnout