Turn Out Burnout: helpt technologie bij stressmanagement?

Share Button

Een horloge dat je stressniveau in de gaten houdt, zodat je burnout kunt voorkomen. Science fiction? Nee hoor, binnenkort helpen dit soort slimme gadgets je om gezond te blijven!

Op dit moment ontwikkelen TU Eindhoven, EIT ICT Labs en Philips deze technologie. Het idee achter het project Turn Out Burnout / Stress@Work is dat technologie mensen kan helpen om hun stress te begrijpen, te voorspellen en te managen in het werk en daar buiten.

“Ons doel is om bewustzijn te creëren over het stressniveau door de dag heen en begrip te krijgen van de oorzaken. Dit doen we door data te gebruiken van een armband met een sensor. Deze data combineren we met informatie uit de digitale agenda. De gebruiker kan dan verbanden ontdekken in verhoogde en verlaagde stressniveaus in het dagelijkse leven. Wanneer, met wie, waar, enzovoorts.” zegt Natalia Sidorova, assistent professor bij de TU Eindhoven.

Competenza is gevraagd om het prototype in de praktijk te testen. Hierbij wordt nagegaan of de metingen betrouwbaar zijn en óf en hoe de technologie waarde kan toevoegen aan de coaching bij stressmanagement.

De komende weken dragen verschillende cliënten en relaties van Competenza een speciale polsband, die het stressniveau meet. Er wordt op basis van vrijwilligheid gemeten bij drukke directeuren die inzicht willen krijgen in hun stress. Bij cliënten die voorzichtig het werk weer oppakken na hun burnout. En bij managers die helemaal hersteld zijn en met hernieuwd enthousiasme weer volop aan het werk zijn.

De meetperiodes worden voor alle deelnemers afgesloten met een persoonlijk coachingsgesprek waarin de resultaten worden bekeken en besproken. Want als coach wil ik je natuurlijk niet alleen inzicht geven in wanneer en in welke mate je gestrest bent, maar vooral ook in hoe het komt dat de stress dan zo hoog oploopt, hoe je de ervaren stress kunt verminderen en hoe je effectief herstelt na een stresspiek.

Filmpje van EIT ICT Labs over Stress@Work:

Turn Out Burnout: helpt technologie bij stressmanagement?